dimarts, 4 de maig del 2010

UN DIA FATAL

Ahir va ser un dia...
Des de l'any passat que a l'escola d'Olesa que treballem l'APS amb el Banc de Sang i Teixits a consciència.
No és una jornada i prou. A l'escola d'Olesa, això es treballa des de P3 fins a sisè, cadascú en la mesura de les seves possibilitats: des de pancartes, a cartes, passant per autoformació, sempre des de la fonamentació científica i la conscienciació i implicació cívica.
Ho fem amb ganes i molta il·lusió.
Però ahir, a banda de la pluja i el cel cobert, va ser un dia gris per més raons.
Després de tot un dia sencer, només vam aconseguir 45 donacions i vam haver d'assumir "la queixa" (per dir-ho d'alguna manera) de la responsable del BST, per haver tingut tot el dia l'equip mèdic de les donacions ocupat, sobretot pel matí, en el que només va haver 12 donants.
No només em va saber molt de greu pels retrets (i em costarà pair-ho) sinó que em va doldre doblement perquè crec que el BST (amb tots els respectes) no enten què estem fent -futur- i es pensa que només organitzem una jornada pseudo-festiva a l'escola.
S'equivoquen de mig a mig. I ells s'ho perden (bé, ens ho perdem tots i totes, en realitat)
Ens hem pres molt seriosament això de l'aprenentatge-servei amb el Banc de sang i s'organitzen un munt d'activitats per dotar els alumnes de coneixements científics i mèdics i de valors solidaris. No és una cosa que tingui resultats avui, o demà (tot i que s'acaba arrossegant a més d'un pare i mare per la insistència de les criatures). És un treball que obtindrà resultats quan aquests alumnes siguin adults i puguin donar sang. Si, ja sabem que no és com en un IES que en dos anys seran potencials donants (18 anys), però tal com es treballa des de l'escola els nostres alumnes tindran (tenen ja) clar el perquè cal donar sang.
Entenc (si, ho entenc) que el BST necessita sang cada dia (1000 bosses, 1000 donacions) per avui, per demà, però la nostra tasca és EDUCATIVA, de conscienciació ciutadana!! (per aconseguir les més de 1000 bosses necessàries en un futur) o és que... pa per avui i fam per demà? Potser a vegades és millor passar una mica de gana avui, per tenir prou pa per tots per demà? però el pitjor, i és un tema recurrent: per què als pobles se'ns tracta diferent? quants donants aconsegueix un bus del BST palplantat tot un dia a la Rambla Just Oliveres de l'Hospitalet? arriba a la cinquantena? i a la Plaça Catalunya? segur que arriba a la dotzena? (increïble, oi?) Per què un dia a Olesa (un poble) ha de valorar-se diferent?
I d'altra banda, (autocrítica) després de tot el treball i havent a l'escola gairebé 90 famílies i una quinzena de mestres, com podem aconseguir només 45 donacions? si d' habitual, al poble, ja som entre 20 i 30 donants fixes?
Si, ja sé que és VOLUNTARI, però les campanyes no haurien de servir per alguna cosa?
En fi, ahir va ser un dia... GRIS.

1 comentari:

Albert Sans ha dit...

el proper any sera vermell
no hos posseu grissos