diumenge, 29 de novembre del 2009

PER ADVENT, VENT!!

L'Advent és un periode de temps de quatre setmanes, des del diumenge posterior al 26 de novembre i fins al 24 de desembre i no des de l'1 de desembre com sembla en tots els calendari-ninots comercials!
L'advent és un temps, entre el final de la tardor i l’inici de l’hivern, en què comencen les primeres fredorades, l’època de l’any en què es comencen a podar les vinyes i els arbres i a plantar algunes verdures.
Com diu el refrany “Cada cosa pel seu temps, naps i cols pel mes d'Advent”.
La idea d'aquest temps ha penetrat tant en l'ànima popular que, al Pirineu, el mes de desembre era conegut amb el nom d'"advent" (Andorra), "auens" (Vall d'Aran), i encara avui ésc onegut com a "abendoa" al País Basc
.
Tot i que és un costum importat, el primer diumenge d'advent comença a ser habitual regalar als infants un regal especial. Es tracta d’un calendari amb 25 finestretes o caselles, superposades en un dibuix o fotografia amb motius nadalencs, que marca el compte enrera fins arribar al 24 de desembre. El calendari es penja en algun lloc de la casa i, cada dia, l’infant obre una casella i hi troba una sorpresa, normalment una llepolia (xocolatina, carmel, etc). De calendaris d’advent hom en pot trobar en botigues especialitzades i fins i tot als quioscos durat el Nadal, però també es poden construir artesanalment a casa.
Antigament, per portar el compte del temps d'advent es retallaven uns ninots (com els de Quaresma però en forma d'home) amb cinc extremitats, una per cada un dels 4 diumenges d'advent. La cinquena es tallava la nit de Nadal, tornant de la missa del gall.
Font: festes.org
Per fer: Un calendari d'Advent
Per veure: Altres calendaris d'Advent

3 comentaris:

assumpta ha dit...

M'agrada com ens expliques sempre les nostres festes, les nostres tradicions.
Algunes, l'embocall del consumisme en les desdibuixe i treu del seu context original, com aquesta de l'advent.

Bon diumenge, Rosa!
=)

Anònim ha dit...

BONA SETMANA, ASSUMPTA!
Et convido a veure com celebrem el Nadal a l'escola del meu poble, intentant defugir el consumisme.
http://lamolaolesa.blogspot.com
Rosa

assumpta ha dit...

Acabo de visitar el bloc.
Una bona tasca la que hi esteu fent allí, em sembla força interessant i a més veig que és interactiu.
Les idees de nadal són diferents i força originals. Si em ve uns dies per nadal el meu nebot, ho tindré en conte.

Gràcies per aquesta atenció.
Bona setmana també per a tu Rosa.
Petons.
;)