diumenge, 19 de juliol del 2009

SANT ARNAU

A casa... hi ha un Arnau. I avui és el seu SANT!
A banda del que diuen els santorals, avui és...
Sant Arnau, o Sant Arnús.
Ho diu el Costumari Català de Joan Amades. I en tot el costumari no n'hi ha cap altre que no sigui el 19 de juliol. El Santoral diu altres dates...
Diu el costumari, que el tenien per patró i per advocat els tocadors de guitarra i de violí i els músics d'instruments de corda en general, perquè, segons la tradició, era constructor i músic d'instruments de corda. Havien fet festa, en la present diada, els ceguets tocadors d'aquests tipus d'instruments (...)
Segons la tradició, sant Arnau tenia la virtut de tocar i de sonar tots els instruments sense haver après mai de música, sense bufar, i sense moure per res els dits ni les mans (...)
Sant Arnau és l'advocat pel vent, que, segons l'opinió popular, surt d'un forat que es tanca amb una porta de la qual guarda la clau el sant.
les avies resaven:
Un parenostre a sant Arnau
perquè ens tanqui el vent amb clau.
Les jaies mallorquines resaven:
(...) que mos tanqui es vent amb clau
i no mos alci ses gonelles.
És opinió que les feines del batre han d'estar enllestides abans d'avui, puix que en aquest dia el vent para en sec de bufar i per tant no es pot ventar el gra.
Així, doncs, sant Arnau era l 'advocat de les claus; hom li encomanava els panys, les baldes i tot allò que comportava la idea de claus i guarda, especialment de cabals i de diners. El tenien per advocat els qui havien d'intervenir i de guardar diners i claus d'altri, sobretot els mestres claus i clavers. També el reclamaven els usurers i els qui deixaven diners a guany i a pagar un tant per mes o per setmana.
Sant Arnau. Juliol. Dia 19.
Volum IV. ESTIU.
Costumari Català de Joan Amades

12 comentaris:

assumpta ha dit...

M'agrada molt el nom d'Arnau!
Vaig proposar-lo pel meu nebot, a qui finalmet van posar Gerard.
No en coneixia la història.
Gràcies per comparti-la.
Bon diumenge.

Rosa Soler ha dit...

Ep,... Gerard també estava a la nostra llista.
Rosa

Anònim ha dit...

t'hi has fixat Rosa, que en el llibre de l'Esglèsia del Mar, hi apareix també aquesta figura.

Santi.

Rosa Soler ha dit...

No...
Rosa

Unknown ha dit...

Em dic Arnau i tinc 23 anys.. de tota la vida he fet el Sant el 18 de juliol.... jajaj es van esquivocar d'un dia... segons el costumari Català.
I crec que el fare sempre el 18 de Juliol, per tradició.

Anònim ha dit...

Bon dia!

Som els pares de l'Arnau, que té només 6 mesos de vida i avui és el seu primer sant que celebra. Merci per informar-nos de la tradició catalana, a veure si també agafa el do de tacar qualsevol instrument sense esforç ... Per sort tenim la tieta Pilar que és la millor mestre de música.
Feliç Sant, Arnau! dels teus pares.

Anònim ha dit...

Tinc un fill de 15 anys que es diu Arnau, sempre hem celebrat el sant el 10 de febrer, és el dia quye sortia al santoral, és el 19 de juliol??????

Anònim ha dit...

El meu fill es diu Arnau. El capellà de la nostra parròquia no ens va saber el dia del sant el dia del bateig però ens va dir que en uns dies ens ho diria. Ens va adjuntar el costumari de Joan Amades amb el 19 de juliol. Aquest estiu celebrarem el seu primer sant. I m'encanta que estigui relacionat amb la música.

Anna

Anònim ha dit...

Tinc un fill de 4 anys i sempre ho hem celebrat el 10 de febrer, serà qüestió de canviar.

Anònim ha dit...

Hola, jo tinc un fill que es diu arnau. Vaig consultar tambe el costumari joan amades i hi havia les dues dates, el 18 o el 19 de juliol. Nosaltres ho celebrem el 18, perque n'haviem d'escollir un. Tambe és cert que el mossén ens va dir que al santoral es al febrer.

Anònim ha dit...

La meva perla també es diu Arnau. No tenia ni idea de la data del sant ni de la història del mateix, a casa no som de celebrar sants, vam triar el nom perque ens ho va dir el cor. Es dona el fet de que el meu fill va nàixer el 18 de juliol i li encanta la música, la seva mestra de música diu que té esperit de músic...curiós.

Arnallus ha dit...

Originalment, em va sorprendre la incongruència de les dates del santoral del meu nom, però això s'explica perquè hi ha tres sants diferents sota el nom d'Arnau.

El primer d'ells, i el més famós, Sant Arnulf de Metz, era el bisbe de la ciutat i primer membre dels carolingis, la dinastia de Carlemany, que es celebra el 18 de juliol i, en alguns casos, el 19, com a patró dels músics.

En segon lloc, tenim a Sant Arnau de Soissons, abat del monestir benedictí de St. Médard de Soissons, celebrat el 14 d'agost, que és patró de la cervesa a Bèlgica.

El que moltes vegades apareix fixat al nostre santoral per proximitat és St. Arnau de Pàdua, també conegut com Arnaldo Cataneo, que era l'abat de Sta. Justina de Pàdua, i fou màrtir del s. XIII. Aquest es celebra en dues dates: el 10 de febrer, dia de la seva mort, i el 14 de març, dia del seu trasllat a la capella on reposa.