dissabte, 6 de desembre del 2008

SANT NICOLAU, BISBE DE PAU...

Les Festes de Sant Nicolau es celebren pels volts del 6 de desembre en honor a aquest sant, conegut també com a Nicolau de Mira o Nicolau de Bari.
Representat com un vell bisbe de llarga barba blanca i sovint acompanyat de tres xiquets, és hereu d’antics personatges precristians vinculats a l’hivern i al fred intens que comença a principis de desembre.
La seva llegenda i història ha generat la morfologia d’un dels personatges portadors de regals més populars del Nadal: el Pare Nadal, conegut també amb els noms de “Papa Noël” o “Santa Klaus”. (cliqueu si voleu saber més, també aquí), un personatge creat per la casa Coca-cola?

Molt venerat encara avui als països del centre d’Europa per motius diversos, al Principat i al País Valencià sant Nicolau és considerat el patró de la mainada, dels xics i xiquets de les escoles i també dels escolans.
El dia 6 de desembre és el dia en què hom creu que comença el viatge que portarà al barbut personatge des del nord del continent fins a les nostres terres, portant regals a les cases que l’esperen.
El dia 6 de desembre és la data en què tradicionalment comencen les festes de Nadal, tal i com reflecteix la dita: "Sant Nicolau obre les festes de Nadal amb clau".
US RECORDEU DE QUAN CANTÀVEM LES LLÚCIES I ELS NICOLAUS??
ALGÚ ENS POT FER MEMÒRIA DEL QUE CANTÀVEM A AQUELLES CASES POC GENEROSES? ... ALGUNA COSA COM... I ELS HI TREGUI ELS ULLS DEL CAP?
Si cliqueu aquí, anireu a un cançoner de la diada.