dilluns, 8 de desembre del 2008

A MARIA !

A MARIA!! ... dèiem quan entràvem a les cases.
Per què?
A la web de
festes.org diu que :
El dia 8 de desembre és el dia de la festa de la Puríssima Concepció de Maria en què l’Església celebra el dogma de la Immaculada Concepció, el misteri segons el qual la Mare de Déu va ser concebuda lliure de pecat original. (oi?).
Aquest misteri, que no és ni original ni exclusiu del cristianisme i que també el trobem associat a certes deesses de la mitologia grega, va ser el centre de profundes controvèrsies i disquisicions intel·lectuals entre partidaris i detractors de la festa al segle XIV, amb l’objectiu d’aclarir els termes i el sentit del concepte.
La Corona Catalano-Aragonesa en va ser partidària des del principi gràcies als escrits favorables de Ramon Llull, Eiximenis i Bernat Metge.
A Barcelona la primera referència escrita que se’n té és de l’any 1281, en què s’aprova celebrar una festa en honor a la Immaculada.
A partir del segle XIV els monarques catalans fins i tot ordenaven a tota la jerarquia eclesiàstica, a vegades sota amenaça de presó, l’obligatorietat de celebrar a perpetuïtat aquesta festa anual a les seves diòcesis. Aquest dia es celebra doncs la concepció de Maria. Nou mesos més tard, el 8 de setembre, dia de la nativitat de la Mare de Déu, se'n celebrarà el naixement.
Avui, fan festa aquells municipis que la tenen per patrona i es fan nombroses fires.
Bé, fem festa llarga, lligada al dia de la Consti, també dia de sant Nicolau.
En voleu més? cliqueu, cliqueu!!