dilluns, 28 de desembre del 2009

DIA DELS INNOCENTS/ES?

Les celebracions que s’escauen el dia dels Innocents són hereves tant de la llegenda dels infants degollats per Herodes com de les antigues Festes de Folls medievals i també de les Saturnals romanes.
Es tracta d’un dia carnestoltenc en què preval i es tolera la disbauxa, el desordre festiu i l'inversió dels rols socials. Aquest dia de “món al revés” forma part de les anomenades “llibertats de desembre” que comencen per Sant Nicolau, el 6 de desembre (recordeu quan a Olesa sortiem a cantar?) i acabaven el 28 de desembre.
Aquests dies de disbauxa, burles,
provocació i inversió dels rols socials sorgeixen durant els dies d’avorriment i impas que segueixen a la fi de les tasques agrícoles de la sembra, durant el moment en què la terra està adormida i el temps lliure és ben abundant.
És durant aquest temps sense feina al camp que el jovent utilitza per esplaiar-se de valent, relacionar-se amb tothom i divertir-se. Totes aquestes bre
tolades estan socialment permeses aquest dia amb el convenciment de que, en el fons, el desordre efímer garanteix l’ordre permanent.
Una de les principals activitats dels infants més joves és l'acció de penjar o posar la llufa a algú en senyal de burla. La llufa és un tros de paper o drap amb silueta humana que s’enganxa a l'esquena de qualsevol persona incauta sense que se n’adoni. Antigament les “llufes” eren fulles de col o enciam que els més joves recollien al mercat i que intentaven enganxar a les faldilles de les dones.
Font: festes.org.

A Olesa un any van aparèixer uns paperets en els que es posava l'Ajuntament en venda. Enguany ha aparegut això a l'encreuament del barri de l'Hospital en direcció al nucli urbà

BONA DIADA!!!

Més info?LA FESTA dels INNOCENTS

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquest any s'han superat!!!

Felicitats!!!

Santi

Anònim ha dit...

tens raó Santi ;) sembla del mateix Riviera!!
Bon any a tothom ^^