dijous, 23 d’abril de 2009

SANT JORDI

AL FESTES.ORG EXPLIQUEN QUE:
La festa de sant Jordi són el conjunt de celebracions que tenen lloc pels volts del 23 d'abril, Diada de Sant Jordi.
El 23 d'abril és la data en què morí decapitat Jordi, un soldat romà esdevingut sant cristià. De la seva vida real se'n saben molt poques coses però la seva llegenda, segons la qual l'heroi Jordi va deslliurar una bella princesa de les urpes d'un terrible drac (un model d'història que ja existia a l'Europa rural precristiana) va arrelar amb força a Catalunya i va fer extendre el culte al sant.
La devoció pel sant cavaller s'extengué sobretot perquè apareixia muntat en el seu cavall blanc batallant al costat dels exèrcits catalans en moments difícils.
Heroi almogàver i sant protector pels monarques catalans dels segles XX a XV, el moviment político cultural de la Renaixença el converteix en patró de Catalunya, juntament amb la Moreneta.
Aquest patronatge ha esdevingut, amb la instauració del costum de la rosa i del llibre, la festa patriòtica i cívica de Primavera més celebrada arreu del Principat, com també en certes contrades del País Valencià i alguns pobles d'Aragó.
Avui, la Festa de Sant Jordi -festa nacional en honor al patró, festa del llibre i els llibreters, i festa de l'amor i els enamorats- és una de les festes més populars de Catalunya.
VOLS FELICITAR LA DIADA AMB POST@LS??
-Postals.cat
-Drac.com