dijous, 10 de juliol del 2008

AVUI, SANT CRISTÒFOL!

Sant Cristòfor és en l'actualitat el patró dels automobilistes i intercessor de tots els que viatgen, protector de tots aquells que volen iniciar un viatge. Segons la tradició cristiana, aquest sant és hereu d'un gegant palestí anomenat Rèprobe, un personatge que ajudava als viatgers a travessar un riu molt cabalós.

iniciàtics de moltes tradicions religioses. Aquest personatge és la continuació de les divinitats clàssiques, l’Hermes grec i l’Hèrcules llatí. La versió cristiana de la llegenda explica que en un d'aqueLa figura de sant Cristòfor està vinculada a un personatge gegant de la Palestina del segle III que es dedicava a traspassar caminants, carregant-los a les seves espatlles, d'una banda a l'altra d'un riu molt cabalós. Atravessar un riu forma part de la simbologia del trànsit present en innombrables ritualssts trajectes se li aparegué Crist, que es convertí en predicador del cristianisme i que fou decapitat per defensar la seva fe. El sant s'ha convertit en intercessor dels que viatgen i protector dels camins i la seva imatge es troba sovint en capelles i esglésies situades a les vies de més trànsit. A principis de segle XX esdevé patró dels automobilistes.
A Olesa té especial rellevància per la festa Major, amb la benedicció de bicilcetes, motos i cotxes varis que com a tradició s'ha pedut força.

I per postres... VOLANT DE SANT CRISTÒFOL!!
Moltes diades i celebracions festives tenen el seu propi producte de pastisseria. El del 10 de juliol, diada del patró dels conductors i automobilistes, és un tortell amb forma de volant de cotxe fet de pasta de brioix, farcit de massapà i fruites confitades, i que amaga una sorpresa a
dins.
En voleu saber més? cliqueu aquí. i també aquí
Ah! abans que se m'oblidi...
PER MOLTS ANYS senyor Cris(tòfol) Juanico.
Ho havia de dir, ves, que hi farem...!
(no conec cap altre CRIS (TÒFOL) ... aquest i ... el Colom?)