dilluns, 23 de juny del 2008

LA NIT DE SANT JOAN.

Sant Joan és la nit més curta de l'any (tècnicament ho és el 21, si seguim les indicacions astrològiques? astronòmiques...? data en què celebrem el solstici d'estiu?).
Sant Joan és la festa més celebrada unànimement per la majoria d'homes i dones que vivim en la cultura catalana i per això s'ha convertit (tot i que de forma popular, sense cap tipus de reconeixement oficial) en la una mena de festa nacional dels Països Catalans.
Sovint, els elements festius de la mateixa han anat minoritzant-se i quedant pràcticament reduïts a la celebració de revetlles, l'aldarull dels petards, la consumició de coques i l'encesa d'alguna foguera. Però Sant Joan ha estat sempre una celebració farcida d'elements màgics i d'antigues supersticions.
La tradició explica que l'inici de les fogueres es troba en l'intent de donar força al sol, ja què s'havia observat que a partir d'aleshores el dia començava a escurçar-se.
Per Sant Joan també es dóna al foc la qualitats de la regeneració o de la fertilitat, d'aquesta manera, sorgeix el ritual de cremar a les fogueres tot allò que ja no volem, com un símbol de renovació, o de saltar-les per tal de regenerar-nos, tenir sort, amor o salut. També es diu que el fum de les fogueres purifica l'aire i les seves cendres ajuden a fer més fèrtils els camps. Altres, però, expliquen que el foc manté allunyades les criatures fantàstiques que surten i es reuneixen la nit de Sant Joan, també anomenada la Nit de Bruixes.
Hi ha un altre element que adquireix virtuts purificadores aquesta nit: l'aigua. Els rituals de banys al mar, llacs o rius en són un exemple, així com la creença que les aigües tenen tot tipus de propietats curatives per Sant Joan. D'altra banda, també es creu que les plantes que es cullen aquesta nit tenen virtuts guaridores. La farigola i el romaní allunyen la malastrugança, les branques de pi funcionen com a amulets i la berbena proporciona fortuna a qui la troba, a més de donar nom a la revetlla.
Aigua, foc, bruixes i rituals es barregen amb la música, les coques i la pirotècnia. Més enllà dels seus orígens, antiguitat o història, la revetlla de Sant Joan ens aporta encara una dosi de màgia a la quotidianiat.
BONA REVETLLA !!!
Cliqueu la imatge >>>>>>>